De Watervrienden en de Nederlandse Culturele Sportbond

De Watervrienden Amstelveen is aangesloten bij de Nederlandse Culturele Sportbond.
Maar wat is en wat doet de NCS eigenlijk.

De NCS is organisatie waar plezier in de sport voorop staat. Anders dan bij de KNVB of de KNZB die alleen hun eigen sport behartigen is de NCS een koepelorganisatie die meerdere sporten onder zijn hoede heeft.
De afdeling zwemmen is de grootste afdeling (21.000 leden) maar ook zaalvoetbal en gymnastiek zijn met een groot aantal verenigingen aangesloten bij de NCS.
De NCS is op zijn beurt weer aangesloten bij de Nederlandse sportfederatie, en ook bij een internationale organisatie die de zelfde doelstellingen heeft als de NCS.

Bij sportverenigingen die topsport bedrijven telt vaak
alleen het eerste team of de uitblinkers in de betreffende sport Bij de NCS in ieder geval niet. Want bij de NCS telt iedereen. Wie topsport wil beoefenen moet dus niet bij de NCS zijn.

Bij de NCS worden wel wedstrijden gehouden en er wordt ook in competitie verband gespeeld, maar niet om ten koste van alles aan de top komen.
De NCS is een breedtesport organisatie en biedt ondersteuning aan voor de verschillende sportverenigingen.
Voor de Watervrienden Amstelveen is dat b.v. het opleiden van instructeurs die dan weer onze functionarissen opleiden voor het geven van zwemles en het behalen van erkende diploma’s.

Voorts organiseert de NCS ieder jaar op Papendal een sportdag bekend onder de naam variathon.

Er is een collectieve verzekering die onze functionarissen en onze leden behoedt voor financiële gevolgen bij een ongeluk. De NCS werkt met weinig beroepskrachten en veel vrijwilligers. De Watervrienden Amstelveen werkt uitsluitend met vrijwilligers. Daarom kan de NCS en ook wij dus het zwemmen en lesgeven in de vereniging betaalbaar houden.
J. Spek.